Kersenboomgaard

Kersenboomgaard
Kersenboomgaard
Kersenboomgaard
Kersenboomgaard
Kersenboomgaard
Kersenboomgaard
Kersenboomgaard
Dertig bijzondere atelierwoningen in een oude kersenboomgaard in de wijk Het Zand in Leidsche Rijn. De schuurachtige complexen herbergen woonruimte én atelierruimte voor kunstenaars. Op initiatief van SWK030 en de gemeente Utrecht (Projectbureau Leidsche Rijn en Culturele Zaken) zijn de woningen gebouwd door woningcorporatie Portaal. De atelierwoningen staan in het groen, rondom de boomgaard die ruim 5000 m² groot is. Een kunstzinnige vrijplaats in een groen gebied, waar wordt gewoond en gewerkt.

In 2001 is SWK030 in gesprek met Projectbureau Leidsche Rijn en Culturele Zaken gegaan om woonwerkruimten te realiseren in dit nieuwe stadsdeel. Op basis van behoefteonderzoek onder kunstenaars in de stad, en ondersteund door voornemens uit diverse Collegewerkprogramma’s, werd in 2004 de boomgaard bij het veilingterrein als locatie aan het project toegewezen.
In juni 2005 tekenden SWK030 en stichting Portaal een intentieovereenkomst voor de bouw en huur van dertig atelierwoningen. Nadat de grondposities na jarenlange onderhandelingen tussen gemeente en veiling definitief werden bepaald, werd dit voornemen tot bouw en huur tussen Portaal en SWK030 bevestigd in een samenwerkingsovereenkomst (juli 2009). Voor (een gedeelte van) de huur van het ateliergedeelte van de atelierwoningen heeft de gemeente Utrecht in 2009 subsidie verstrekt aan SWK030. In juni 2010 werd de huurovereenkomst tussen SWK030 en Portaal getekend en werd de bouw gestart.

Ontwerp
Het ontwerp is van Lars Zwart, van architectenbureau op ten noort blijdenstein (ONB). In het ontwerp staat de ontmoeting van het oude en het nieuwe centraal. De woningen zijn ondergebracht in drie grote schuurgebouwen, refererend aan het landelijke verleden van Leidsche Rijn. De buitenzijde van de schuurgebouwen is gemaakt van donker gebeitste, ruwe planken (zwart, grijs en roodbruin), terwijl de binnenzijde juist licht en abstract is vormgegeven. Grote deuren geven een uitnodigende blik naar binnen: Welkom! Hier wordt kunst geoogst! 

Inschrijven op de Kersenboomgaard
Om in aanmerking te komen voor een atelierwoning moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan: Voldoet u aan de bovenstaande voorwaarden? Stuur dan een email naar verhuur@swk030.nl, dan plaatsen wij u op de wachtlijst 'Kersenboomgaard'. 
Privacy statement Grafisch ontwerp en website: RAMDATH