Ruimte creatief Utrecht in Overvecht

Op de voormalige NPD-strook, naast Winkelcentrum Overvecht, realiseert gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met Sophies Kunstprojecten en SWK030 een permanente culturele voorziening van ruim 2300 m2 met ruimte voor horeca. Samen zijn we op zoek naar creatieve instellingen, kunstenaars en cultureel ondernemers om een samenhangende invulling voor deze locatie te realiseren.

Gelegen aan de zuidkant van Overvecht, op 10 minuten fietsen van de Utrechtse binnenstad, wordt tot 2021 gebouwd aan 3 woonblokken met ruim 300 appartementen en een toren met bijna 700 studentenwoningen. Op de begane grond van deze nieuwbouw is ruimte voor uiteenlopende bedrijvigheid. In één van deze blokken ligt de nadruk op creatieve en culturele bedrijvigheid, aangevuld met horeca. Een grote hal van 8 meter hoogte met grote glazen schuifdeuren wordt één van de eyecatchers van het terrein.

Wil je meer weten? Op donderdag 22 november organiseren we een informatiemiddag van 16.00-18.00 bij het Muziekhuis, Loevenhoutsedijk 301. Meld je aan door een mail te sturen naar communicatie@swk030.nl

Wat is er mogelijk?
De locatie biedt ruimte voor uiteenlopende creatieve bedrijvigheid, met als beperking dat de activiteiten geen al te grote verkeersaantrekkende werking hebben. Een bioscoopzaal of theater is dus niet de bedoeling. Het bestemmingsplan benoemt “culturele voorzieningen” (zoals ateliers, een muziek- of dansschool of “creativiteitscentrum”), “creatieve bedrijven” en “maatschappelijke voorzieningen”. Voor de horeca voorziet het bestemmingsplan ruimte voor de categorieën B tot D2, dus is “zware horeca” in de vorm van zaalverhuur of een discotheek uitgesloten.Wat is de rol van Sophies/ SWK030?
Sophies Kunstprojecten heeft in 2016/2017 tijdens de inschrijfprocedure voor het kavel (de NPD –strook) heel nauw met AM opgetrokken om  in plannen ruimte te maken voor kunst en cultuur. Mede dankzij deze inbreng is AM geselecteerd en mag zij de plannen ook gaan realiseren. Het gebouw waarin de culturele voorzieningen gaan komen wordt gebouwd vanaf 2019 tot 2021.
Inmiddels zijn Sophies Kunstprojecten en SWK030 in voorbereiding van een fusie en trekt het team gezamenlijk op in samenwerking met AM om de plannen concreter te maken. Hierbij ontsluiten wij het culturele netwerk en brengen wij kunstenaars en potentiële culturele instellingen op de hoogte van de mogelijkheden in dit nieuwe gebouw. Wij zullen na oplevering van het gebouw hoofdhuurder worden van de culturele voorziening en contactpersoon voor de eigenaar. Wat zoeken we?  
We zoeken één of meerdere culturele instellingen en creatieve ondernemers die samen met ons  bereid zijn mee te denken over een invulling voor deze ruimte. We denken daarbij in hoofdzaak aan publieksgerichte partijen met interessante programmering. Bij voorkeur zoeken we partijen die deze invulling willen combineren met professionele horeca. Ook zoeken we minstens één partij die haar activiteiten in het bijzonder richt op de wijk Overvecht.
Naast partijen die wijkgericht en publieksgericht zijn, is er ook ruimte voor initiatieven die een breder profiel hebben in de stad, en ruimte voor initiatieven die geen eigen cultureel programma hebben. Een combinatie is dus mogelijk. Daarnaast is het van belang dat de culturele partij in staat is de horeca professioneel te exploiteren, of dat de horecaexploitant een cultureel/creatieve invulling voor ogen heeft. Wat willen we bereiken?
Een mooie mix van culturele partijen, met minstens één partij die een wijkgericht cultureel programma voor ogen staat, die samen invulling geven aan deze fantastische nieuwe plek. Zo dragen wij bij aan een groter cultureel aanbod in de wijk Overvecht en maken wij de nieuwe woonwijk leefbaar met ruimte voor creatief Utrecht.

Wil je meer weten?
We begrijpen dat er veel vragen zullen zijn over de plek, het gebouw, de betrokken partijen en de mogelijkheden. Daarom organiseren wij op donderdag 22 november tussen 16.00 tot 18.00 uur in het Muziekhuis, Loevenhoutsedijk 301 te Utrecht, een informatie middag over deze nieuwe culturele plek. Geïnteresseerde partijen vragen we om een plan voor de invulling uit te werken in de periode na 22 november. Op basis van die uitgewerkte plannen zullen wij gezamenlijk een keuze maken voor één of meerdere partijen. We zullen tijdens de informatiemiddag meer vertellen over het proces daarna en hoe wij de geschikte partij(en) gaan selecteren. 

Aanmelden kan door een mail te sturen naar communicatie@swk030.nl

Graag tot ziens!
Team van Sophies Kunstprojecten en SWK030 en AM  

Privacy statement Grafisch ontwerp en website: RAMDATH