Een financieel plan opstellen

Maak kennis met Eva. Eva is lichtontwerpster en wil met de verkoop van haar lampen een onderneming beginnen. En daarvoor heeft ze een financieel plan nodig. Op 13 april heb ik samen met een tiental deelnemers onder begeleiding van Sébastien Kramer van Cultuur+Ondernemen haar financiële plan opgesteld. Op die manier kregen we meer inzicht in wat er komt kijken bij het opstellen van zo’n plan, zodat we ook ons eigen financiële plan kunnen opstellen.

Diverse deelnemers
Met twaalf deelnemers zijn we aan de slag gegaan, een groep die precies groot genoeg was om lekker te kunnen werken, zonder dat het te onpersoonlijk werd. Mensen waren vanuit verschillende steden naar SWK030 op de Lauwerecht 12 gekomen, waaronder Utrecht, Arnhem, Rotterdam en Den Bosch. De groep bestond uit een verzameling van ondernemers uit verschillende hoeken: muzikant, producer, mode ontwerpster, installatie ontwikkelaar, theatermaker en fotograaf. Er waren jonge ondernemers die zich verder willen ontwikkelen (zoals ikzelf) alsook meer ervaren ondernemers die een opfrisser wilde hebben of een doorstart gingen maken.

Een helder verhaal
We konden niet in een middagje tijd een hele onderneming opzetten. De insteek van de middag was dan ook om specifiek te werken aan het financiële plan. Hiervoor gebruikten we de onderneming van Eva als casus. Aan de hand van wat globale informatie die we over haar onderneming hadden gingen we het financiële plan gezamenlijk opstellen. En al snel bleek dat je met deze informatie (verwachtte inkomsten, investeringen, etc.) die iedere ondernemer voor zichzelf al paraat heeft, een heel plan kan opstellen. Met de begeleiding en toelichting van Sébastien erbij werd het financiële plan voor mij begrijpelijk en toegankelijk. De voor mij als beginnende ondernemer onbekende concepten, zoals hoe afschrijven nu precies werkt en waarom er een verschil is tussen langlopend en kortlopend leengeld, werden rustig en duidelijk toegelicht. Ik heb nu een goede basis om voor mezelf de vertaalslag te maken.Het Ondernemingsplan
We hebben gewerkt met Het Ondernemingsplan dat Cultuur+Ondernemen heeft ontworpen. Het is een behoorlijk document van 37 pagina’s, maar dan heb je ook een vrij volledig overzicht van alles waaraan je moet denken bij je onderneming. Je brengt voor jezelf (en anderen) in kaart wat jouw persoonlijke sterke en zwakkere punten zijn als ondernemer, hoe je jezelf naar buiten brengt, waar je precies in de markt staat, en welke informatie je paraat moet hebben voor het aanschrijven van fondsen of banken. Later wordt dit document ook als onlineomgeving beschikbaar gesteld. Erg handig, zeker voor een startende ondernemer als ikzelf.

Meerwaarde van samenkomen
Een meerwaarde van de middag was dat we als creatieve ondernemers ons gezamenlijk over dit plan hebben gebogen. Regelmatig deelden de deelnemers scherpe observaties of stelden vragen die al vooruit wezen. Nadat we het plan doorgenomen hadden en we eigenlijk gingen afronden, ontstond er een ronde waarin de deelnemers tips en ervaringen deelden vanuit hun eigen creatieve onderneming. Het benadrukte voor mij weer dat we samen als veld al veel kennis in huis hebben, en dat we in gesprek deze kennis kunnen delen. Door elkaar te ontmoeten, versterken we onze eigen ondernemerschap.

Aan de slag
Het Ondernemingsplan neemt je bij de hand in het opstellen van je plan. En de begeleiding van Sébastien tijdens de meeting zorgde er extra voor dat het financiële plan toegankelijk werd. Daardoor kan zelfs iemand die onvoldoendes bleef halen voor economie nu aan de slag. Nu is het aan mij om mijn eigen plan op te gaan stellen. En volgens mij gaat dat wel lukken.


Meer over SWK030 en Cultuur+Ondernemen
SWK030 organiseert bijeenkomsten die bijdragen aan zichtbaarheid, kennisuitwisseling en cultureel ondernemerschap van haar huurders en creatieve ondernemers/kunstenaars in Utrecht. Zo vond er vorige maand een informatie bijeenkomst plaats over de Utrechtse Cultuurlening en in april een lezing van Kirsten Jassies over het inzetten van Instagram voor je creatieve onderneming. Benieuwd om eens een bijeenkomst bij te wonen? Houd SWK030 in de gaten via de website, Facebook, en kijk eens rond op SWK030.CONNECT.

Cultuur+Ondernemen geeft vaker training voor creatieve ondernemers door het hele land en levert adviezen op maat. Hun website is een waardevolle plek waar veel informatie is te vinden voor (nieuwe) creatieve ondernemers. Kijk eens rond op hun website of neem contact met hen op.  

Privacy statement Grafisch ontwerp en website: RAMDATH